Groene asperges, gepocheerd ei en parmezaan
Recepten

Groene asperges, gepocheerd ei en parmezaan

Dit gerecht is altijd goed, maar op een brakke dag heb je eieren nodig, daar knap je van op. Maar een bord groen helpt ook, dus laten we die twee dingen combineren met dit recept voor groene asperges, gepocheerd ei en parmezaan. Je staat er even voor in de keuken, maar op dit soort dagen moet je een beetje extra aandacht aan je eten (en dus aan jezelf) besteden.

Dit heb je nodig 
Voor 1 persoon

balsamicoazijn
pittige mosterd
olijfolie extra vergine
5 groene asperges
1 flink stuk Parmezaanse kaas
1 ei
basilicum (of peterselie), gesnipperd, om te garneren
zout en zwarte peper 

Zo maak je het

Maak een vinaigrette met balsamicoazijn, mosterd en olijfolie. Kook de groene asperges in een paar minuten gaar. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat ze even uitlekken in een vergiet. Laat het kokende water op halfhoog vuur op het fornuis staan. Hier kun je straks de eieren in pocheren. 

Leg de asperges in een schaal met de vinaigrette en hussel voorzichtig om. Zet borden klaar en leg op elk bord 5 asperges. Schaaf er met een kaasschaaf wat Parmezaanse kaas over. Je kunt het kookwater van de asperges gebruiken om de eieren te pocheren. Doe een scheutje azijn in het water en roer door. Zet het vuur tussen halfhoog en hoog in, zodat het water zachtjes borrelt, maar niet kookt. Tegen de kook aan, noem je dat. Breek een ei boven een bakje en kieper dat weer in het kokende water. Doe dit snel achter elkaar, ook met alle andere eieren, naast elkaar in de pan. Zet het vuur halfhoog en laat de eieren 4 minuten garen. Schep ze er met een schuimspaan uit en leg ze op de bordjes. Strooi er wat peper overheen, bestrooi met de basilicum of peterselie en serveer direct de groene asperges, gepocheerd ei en parmezaan. 

Tip: voor het pocheren moet je kakelverse eieren gebruiken, alleen dan is de kans groot dat het lukt. Hoe ondieper en wijder de pan (hapjespan!), hoe makkelijker pocheren.

Wil je nog iets anders maken met asperges? Dan is deze fregola salade met groene asperges een topper. Meer lekkere recepten vind je in ‘Uit huis met Jet‘.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk