Fregola salade met groene asperges
Recepten

Fregola salade met groene asperges

Fregola kun je vergelijken met parelcouscous; het zijn kleine pastabolletjes uit Sardinië. Tip: je kan de fregola ook in een lichte tuinkruidenbouillon koken in plaats van in alleen water, dit geeft net wat extra smaak aan deze fregola salade met groene asperges

Dit heb je nodig voor 4 personen

400 g fregola
200 g groene asperges
100 g doperwten, diepvries
100 g radijsjes
hand munt, fijn gehakt
hand basilicum, fijn gehakt
hand dille, fijn gehakt
hand platte peterselie, fijn gehakt
1 sinaasappel
1 citroen
100 g pijnboompitten
50 ml olijfolie
eventueel Parmezaanse kaas

Zo maak je fregola salade met groene asperges

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een flinke pan water op het vuur. Breek de uiteindes van de asperges; daar waar ze vanzelf breken is het punt waar ze houterig worden.

Doe de overgebleven stukken in een ovenschaal met een scheutje olijfolie, wat peper en zout. Masseer de olie even goed met je handen over de asperges. Zet de schaal in de oven voor 15-20 minuten en proef even of de asperges goed gaar zijn. Ze moeten nog wel lekker knapperig zijn.

Zodra het water in de pan kookt, kan de fregola erbij en een snuf zout. Kook de fregola voor ongeveer 15 minuten en proef even of die goed gaar is. Giet de fregola af en spoel af met koud water zodat het niet meer door gaart. Zet daarna apart. Rooster de pijnboompitten in een warme koekenpan totdat ze goudbruin zijn.

Snijd de radijsjes in plakjes en blancheer de doperwtjes even kort in kokend water zodat ze nog wel mooi groen en knapperig zijn, maar wel net een beetje gaar.

Neem een mooie platte schaal en schep hier de fregola op. Voeg er een flinke scheut olijfolie, het sap van een halve citroen en het sap van een halve sinaasappel en peper en zout aan toe en schep alles even goed om. Verdeel de radijsjes, doperwten en asperges over de fregola en schep nogmaals om. Strooi de pijnboompitten eroverheen, samen met de fijngehakte kruiden.

Tip: heb je te veel gemaakt? Dit de volgende dag eten is ook nog hartstikke lekker.

Check ‘Het boek van Jet‘ voor meerdere recepten voor salades. Of probeer deze salade met mozzarella en vijgen.

Foto:Anouk Boetzer

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk