Franse bistrot
Hotspots

Hier vind je (een beetje) Parijs in Nederland

Jahaa, het liefst zit je natuurlijk op zo’n – al dan niet verwarmd – Frans terras in Parijs zelf. Maar voor wanneer dat even niet lukt want: geen tijd, geen geld of wat voor reden dan ook, zijn er gelukkig ook een aantal heel fijne Franse bistrot-restaurants in Nederland waar je toch even het gevoel hebt dat je in onze favoriete wereldstad zit.

Bistrot du Bac
In een van de leukste buurten van Rotterdam vind je dit piepkleine stukje Parijs. Inclusief lange banken, ouderwetse posters aan de muur en mooi maar eenvoudig gedekte tafels. Als je je ogen dichtdoet zou je zo zeggen dat je in Parijs zit, maar ik raad je aan om het niet te doen, want het interieur en de bordjes zijn te mooi om niet te blijven bewonderen. 
Sumatraweg 5, Rotterdam

Brasserie Pierre
Bij Brasserie Pierre is de kaart weliswaar niet altijd even Frans, maar hé, dat is het in Parijs inmiddels ook niet meer overal zo. Het eten is hier Frans, maar net even moderner, gezonder en verfijnder. Maar niet gevreesd: het sfeertje is onmiskenbaar Parijs.
Pannekoekstraat 38A, Rotterdam

Café Colette
Café Colette lijkt wel een gevalletje kopiëren-plakken met een willekeurige Franse bistrot. Hier klopt alles: van de witte tegeltjes op de muur, de spiegels langs de wand, de lange bar en de bediening in witte blouses. En natuurlijk de menukaart: van kip tot een plateau charcuterie en een steak tartare. Zolang je binnenblijft is het net alsof je er echt bent. 
Oude Groenmarkt 22, Haarlem

Waan je in Parijs

Le Coeur Bistrotheque
Dit is Frans in een modern jasje. Maar uiteraard wel met de marmeren tafeltjes waar je op hoopt en al je favoriete klassiekers zoals een goede salade Niçoise, slakken en bavette.
Hartenstraat 24, Amsterdam

Café Restaurant Amsterdam
All-time favorite Cafe Restaurant Amsterdam – of liefkozend ‘Cradam’ voor initmi – werd niet voor niets losjes gebaseerd op een andere favoriet, namelijk het iconische Bouillon Chartier in Parijs. Hier komt het losse van Amsterdam samen met van die Franse kleine wijnglazen, papieren tafelkleden en een eenvoudige maar uitgebreide en goede menukaart. 
Watertorenplein 6, Amsterdam

Waan je in Parijs

Petit Caron
Kan niet ontbreken in deze Franse bistrot-lijst. De restaurants van Mister Parijs himself zijn doordrenkt met dat fijne Parijs-sfeertje. Bij Petit Caron zit je perfect voor een simpele snelle maaltijd met bijzonder goede wijn. Voor dezelfde Franse sfeer maar een grotere kaart ga je naar Café Caron, een stukje verderop.
Gerard Douplein 10, Amsterdam

Gare Pompidou
Hoe kan het ook anders met zo’n naam? In deze oude stationshal in Woerden heb je echt even het gevoel dat je in de drukte en levendigheid van de Franse hoofdstad zit. Hier ben je aan het goede adres voor een croque tijdens de lunch, maar uiteraard is het ook heel fijn om hier een goed glas wijn te bestellen en een plateau fruits de mer. 
Defensie-eiland 163, Woerden

Ferdinands
Bij Ferdinands in Dordrecht staan het menu en de specials nog handgeschreven op krijtborden. En daar staan gelukkig precies de klassiekers op die je wilt als je je even in Parijs wilt wanen. Er is uiensoep, confit de canard, tarte tatin en oesters. Wat wil je nog meer?
Singel 183, Dordrecht

Petit Brasserie Vieux Paris
Niet alleen de naam is gelukkig een directe verwijzing naar onze favoriete stad, ook de inrichting is zoals je die ook zou aantreffen in Parijs. Het is er donker zonder grimmig te worden, met spiegels aan het plafond en met papier gedekte tafels. Het enige wat misschien wat minder Parisienne is: het is goedkoop. Voor 26 euro eet je een uit drie gangen bestaand klassiekersmenu.
Klarestraat 15, Arnhem

Oké, en dan nu een échte Franse bistrot? Lees dan hier.

Geschreven door: Irene de Bruijne

Geschreven door: Jet van Dort