een weekend eten in Marrakech
Marokko

Een weekend eten in Marrakech

Er zijn steeds meer mensen die een vakantiebestemming kiezen op basis van het eten en we lopen soms de hele dag met onze gedownloade Google Maps op zoek naar de volgende hotspot om te eten. Tip van Jet geeft je een gids om je zo snel mogelijk door de rode stad van Marokko heen te eten, kortom: een weekend eten in Marrakech.

Dag 1

9:00 Als je slaapt in een van de vele riads die de stad rijk is, is het ontbijt meestal inclusief en als je even mazzel hebt, bestaat dat onder andere uit de beroemde duizend-gaten-flensjes. Anders ga je ontbijten bij Shtatto, het hoogste dakterras van de stad en het bevindt zich op een van de leukste pleinen van de stad. 

11:00 Aan een van de leukste pleinen van de stad vind je Café des Epices. Wel een beetje een Instagram-spot, maar dat maakt het niet minder leuk. Bestel een muntthee – let op, dit is dus niet een glas heet water met takken munt: echte Marokkaanse muntthee is een blend van groene thee en munt en die wordt gedronken met suiker.

13:00 Lunch vandaag bij La Famille. Hier heb je naast de Marokkaanse klassiekers ook een heleboel fijne gezonde salades op het menu staan. 

16:00 Hoewel de lokale bevolking niet drinkt, zijn ze in Marrakech inmiddels zo gewend geraakt aan toeristen dat je op veel plekken nu toch een glas wijn kunt bestellen. Een fijne plek middenin de markt is Max & Jan. Ver boven alle drukte, met beneden een bijbehorende concept store, kun je hier even uitrusten van al dat afdingen, schoenen passen en de stress die je nu al hebt van het idee dat alles in dezelfde koffer mee terug naar huis moet.

19:00 Je moet minimaal een avond gaan dineren bij Le Jardin. De ingang bevindt zich in een steegje waarbij je je bijna gaat afvragen of je verkeerd bent gelopen, maar als je eenmaal de binnentuin van Le Jardin hebt bereikt, is de tocht het meer dan waard. Het is hier een ware oase van groene tegeltjes, enorme planten en niet geheel onbelangrijk: heel lekker eten. Verplicht bestellen: de pastilla (een soort bladerdeegtaartje met kip bestrooid met poedersuiker. Klinkt vies, maar de combi werkt juist heel goed).

22:00 Ga na het eten nog wat drinken bij Le Comptoir Darna. Niet dat je hier overigens heen gaat voor het drankje an sich, je gaat vooral voor die 1001 nacht-sfeer. Na het diner wordt hier namelijk op de tafels gedanst door buikdanseressen en er is traditionele livemuziek.

een weekend eten in Marrakech

Dag 2

9:00 Ontbijt met een (of meerdere) chebakia. Dit zijn de zoete sesamkoekjes die overal op straat worden verkocht. Haal een sapje op Djemaa el Fna bij kraam 35 (hier wordt het sap niet aangelengd met water) voor 40 cent. 

10:00 Riad Jardin Secret is de perfecte plek voor je dagelijkse muntthee. Hoewel je zou vermoeden dat je je in een riad en dus een hotel bevindt, kun je hier ook prima terecht zonder hier te overnachten.

11:00 Streetfood is op de kramen bij Djemaa el Fna na (nog) niet echt een ding in Marrakech. Er zijn oneindig veel restaurantjes, maar het streetfood dat er verder is bevindt zich grotendeels buiten de stadsmuren en is zonder gids moeilijk te vinden. Doe op dag 2 daarom een Streetfood Tour. De leukste is de Streetfood Bike Tour, waarbij je ook meteen de buitenwijken van de stad een beetje kunt verkennen en onder andere in een bakkerij mag gluren, het geheim achter echte muntthee ontdekt, het allerlekkerste Marokkaanse zoet proeft en de gids je van alles kan vertellen over de lokale keuken en wat meer over de geschiedenis van de stad. Heb je meteen je portie cultuur weer gehad.

een weekend eten in Marrakech

16:00 Na het fietsen heb je waarschijnlijk zin in wat ontspanning en de beste plek daarvoor is zonder twijfel Beldi Country Club. Hier kun je even ontsnappen aan de eeuwige drukte en chaos uit de stad. Dit is de perfecte plek voor een cocktail aan het zwembad en als je wilt, kun je zelfs nog even de echte Marokkaanse hammam proberen. 

20:00 Dineren doe je vandaag bij een echte Marrakech-klassieker: Nomad. Dit is misschien wel het populairste dakterras du moment en dat is ook wel begrijpelijk. Bij Nomad worden Marokkaanse gerechten gekookt op een moderne manier. Dus net even iets gezonder en in originele smaakcombinaties. 

22:30 Sluit je avond af met een drankje op een van de dakterrassen – heb je al door dat Marrakech de stad is van de dakterrassen? – van Djemaa el Fna. Hier heb je perfect uitzicht op het spektakel dat zich beneden op het plein afspeelt. Denk: slangenbezweerders, vuurspuwers, apen en goochelshows.

Smaak te pakken? Lees hier over restaurants in Parijs.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk