Go with the glow
Duurzaam voor dummies

Go with the Glow: “stap over op wasbare luiers”

Echt niet dat je je hele leven moet omgooien om perfect duurzaam te willen leven. Met kleine aanpassingen, kun je al grote stappen maken. TipvanJet vraagt om meer advies bij behoorlijk groene ervaringsdeskundigen en wij proberen die (zo goed mogelijk) op te volgen.

Deze keer helpen de zusjes Isabella en Loulou, van Go With The Glow, een lifestylewijzer naar een plantaardige, duurzame en bewuste levensstijl. Ze geven workshops, lezingen, events en er is een online platform om te helpen bij het maken van duurzamere keuzes.


1. Eet plantaardig. Wist je dat de industrie van dierlijke producten een van de grootste milieuvervuilers is? Wat mensen wel eens onderschatten is dat we drie tot zes keer per dag eten. De impact die we kunnen maken door over te stappen op plantaardige bronnen is daardoor ontzettend groot.

2. ‘Consuminder’. Je impact op het milieu is nul wanneer je niks koopt. Uiteraard hebben we spullen nodig, maar stel jezelf altijd de vraag of je iets écht nodig hebt. Want wees eens eerlijk: moet dat zoveelste paar witte sneakers nu écht?

3. Als je dan toch euro’s gaat uitgeven, geef ze dan uit aan duurzaam bedrijf. Hiermee kunnen wij als consument duidelijk maken wat wij belangrijk vinden. Kies (zo veel mogelijk) voor organic, ethical brands en/of lokale initiatieven.

4. Koop tweedehands, ruil of breng je oude kleding naar een naaister en maak er weer nieuwe creaties van. Een dagje in de IJ-Hallen kan trouwens ook heel leuk zijn, dan geef je jouw kledingstukken een mooi tweede leven. In dit artikel lees je waarom het niet altijd ethisch verantwoord en duurzaam is om je kleding in een kledingcontainer te gooien. 

5. Probeer je afval te verminderen. Neem bijvoorbeeld altijd je eigen herbruikbare tas, hervulbare flesje, koffiebeker en eetbakjes mee. Dit wordt vaak zelfs beloond met korting bij vele koffiezaakjes en afhaal eetwinkels. Een Instagram-volgtip voor inspiratie: #zerowaste.

6. Voor de moeders onder ons: stap over op wasbare luiers. Je bespaart hiermee niet alleen ruim 22 kilo aan luierafval per maand, je houdt ook nog eens geld over. Hoe dat in zijn werk gaat kun je in deze Go with the Glow video zien.

7. Ga bewuster om met beautyproducten, schoonmaak- en wasmiddelen. Let er op dat de ingrediënten (grotendeels) natuurlijk zijn en niet synthetisch, het belandt tenslotte allemaal in het milieu. Kies daarbij ook zo veel mogelijk voor plantaardig en dierproefvrij. 

Meer lezen over een duurzaam leven?

Geschreven door: Redactie