bucketlist
zelfliefde

Een voetje buiten jouw vertrouwde comfort zone zetten.

We dagen je uit om een beetje stout te zijn. En dat hoeft absoluut niet alleen in de slaapkamer te zijn. Het gaat over jezelf uitdagen en een voetje buiten jouw vertrouwde comfort zone zetten. Tien bucketlist-tips om deze maand naar een hoger niveau te tillen.

1: Neem spontaan een dag vrij

Je kunt genoeg redenen bedenken waarom je een vakantie of een vrije dag ruim van tevoren moet aankondigen. En als je niet uitkijkt, excuseer je je ook nog voor het feit dat je er even tussenuit wilt. Daar gaat het mis. Gun jezelf een day off. Prop die dag niet vol met handige taakjes (ramen lappen, de schuur opruimen, je administratie bijwerken), maar echt alleen voor jezelf.

2: Doe eens iets alleen 

Vind je het ongemakkelijk om alleen op een terras te zitten of de eerste te zijn die arriveert op een afspraak? Ben je in zulke situaties vergroeid met je telefoon om maar niet om je heen te hoeven kijken? Probeer dan toch eens om iets alleen te doen, zonder afleiding van je telefoon. Een (foto)museum bezoeken, een wandeling, een boek lezen op een café.

3: Schaf hem gewoon aan 

Deze mag echt wel op je bucketlist staan. Als je geen vibrator hebt omdat je bang bent dat de postbezorger je een veelbetekenende knipoog zal geven, mag je jezelf hoofdschuddend in de spiegel aankijken. Bestel jouw favoriet vandaag nog. Bovendien, zo’n apparaat zit in een gewone effen kartonnen doos, niemand die het weet of ziet.

4: Trakteer jezelf op kennis 

Stel, je mag opnieuw een opleiding kiezen. Zou je hetzelfde kiezen als wat je nu hebt gedaan of zou je toch kiezen voor een studie communicatie of verloskunde? Wat zou je er nog bij willen leren? Doe het! Je opleiding is je beste levensverzekering. Als je het goed kunt beargumenteren bij je werkgever, kun je er zelfs financieel in gecompenseerd worden. Moet-ie het wel met je eens zijn.

5: Draag die schoenen 

Of dat ene jurkje. Of die rok. Misschien wel wat strakker dan dat je normaal draagt. Inmiddels hangt het al maandenlang stof te vangen in je kast, wachtend op het moment waarop jij genoeg moed hebt verzameld om het aan te trekken. Today is the day.

bucketlist

6: Verwijder het telefoonnummer 

Je dacht ooit dat het je grote liefde zou zijn. Dat bleek niet zo, maar jullie kunnen ook niet zonder elkaar. Met een halve fles wijn in je mik stuur je variërende berichten, van zeer romantisch tot uiterst wanhopig. De volgende dag durf je niet eens meer in je telefoon te kijken. Klinkt dit je bekend in je oren? In de prullenbak dat nummer.

7: Begin vandaag nog 

Eerlijk is eerlijk: eigenlijk heb je 1 januari niet nodig om te starten met die verandering. Wil je al langer experimenteren met duurzamer leven? Vegetariër worden? Stoppen met roken? Beginnen met yoga of hardlopen?

8: Leg je hart eens op je tong 

Een gewetensvraag: vertel jij het de mensen om je heen eerlijk als je iets niet prettig vindt of knijp jij een liever een oogje toe om de sfeer goed te houden? Als je het laatste doet – en van je hart een moordkuil maakt – is het een uitgelezen moment om daar verandering in te brengen. Bovendien lucht het gigantisch op. Google staat bomvol goede tips als je zoekt op ‘regels van feedback geven’. Zet jij deze op je bucketlist?

9: Koop een spaarpot

Dat vliegticket of die nieuwe bank lijkt een ver-van-je-bed-show als je je banksaldo checkt. Dat gebeurt praktisch vanzelf als je in grote bedragen denkt. Maar als je iedere maand een bedrag spaart, komt jouw felbegeerde wens vanzelf dichterbij, op voorwaarde dat je het geld niet aanraakt. Een ouderwetse spaarpot werkt hierbij als een trein. Schrijf op een sticker wat je wilt bereiken en plak die op zijn buik. Zo zie je iedere dag opnieuw waarvoor je het doet.

10: Je hebt alles in huis 

Struinend op LinkedIn komen er veel banen voorbij. En dan opeens… Zie je jouw droombaan langskomen. Maar terwijl je de functie-eisen doorneemt, voel je de moed in je schoenen zakken. Jij voldoet aan minstens zes niet en dus vergeet je de baan en ga je de dag erna gewoon weer naar je vertrouwde bureau op kantoor. NEE! Zo gaat het dus niet! Ook jouw droombaan mag een bucketlist item zijn. Je gaat solliciteren.