Detoxen in Turkije
Lijf & Geest

7 dagen detoxen in Turkije, hoe leuk is dat?

Mijn eerste keer Turkije was met mijn broer, moeder en oma. We gingen een paar dagen naar Istanbul. Ik weet nog dat ik, hoe jong ik ook was, heb staan afdingen op een nep-Louis Vuitton-tas. Het is ‘m niet geworden, hij bleef te duur. Het was het einde van de Ramadan en het Suikerfeest begon. Iedereen was mooi aangekleed en ik heb een vage herinnering aan mijn oma, lurkend aan een shishapijp terwijl ik aan een appelthee nipte.

Nu vlieg ik al voor de vierde keer op rij naar Dalaman, ga dan een stukje met de bus en zit daarna drie kwartier op een boot naar Sultaniye. Daar ga ik zeven dagen detoxen oftewel sapvasten bij Zest For Life. Het is een week waar ik me elk jaar weer ontiegelijk op verheug, en ik hoop dat die plek nooit verdwijnt. 

Detoxen, dat is toch vet slecht?

Laat ik eerst de veelvoorkomende (terechte!) vraag beantwoorden: waarom een detox? Niet eten is toch vet slecht voor je? En hoezo heb jij dat nodig? Om meteen de laatste vraag te beantwoorden: nee, ik heb het niet nodig om af te vallen, maar een detox (dus een week lang alleen sapjes en soep drinken) zorgt er wel voor dat ik heel helder word, beter kan peinzen over onderwerpen die me bezighouden, verder krijg ik er vreselijk veel energie van (vooral als ik thuiskom, maar daar vertel ik later meer over) en ik slaap als een roosje. Allemaal als gevolg van de detox. En ik ben daar helemaal in mijn up, de zon schijnt, ik hoef tegen niemand te praten (mag natuurlijk wel, het is geen stilteoord), heb nul afspraken en ben gewoon even ontzettend met mezelf bezig.

Professionals kiezen de sapjes

Zeven dagen leven op sapjes en soepjes, daar val je van af. Dat kan ook niet anders, want je krijgt minder binnen dan op een ‘normale’ dag. Misschien vind je dat fijn, misschien had je het helemaal niet nodig om af te vallen. Wat ik vooral erg fijn vind, is dat zo’n weekje voelt als een reset. Een reset van alles: van je eetgedrag en je gedachtes. En dat kan ik zo nu en dan goed gebruiken. 

Dat detoxen/sapvasten slecht voor je zou zijn, daar zijn ongelooflijk veel verschillende meningen en onderzoeken over. De één zegt: lariekoek, de ander is fel tegen of juist heel erg enthousiast. Ik voel me er ontzettend goed bij en ik heb nog nooit iets gemerkt aan mijn lijf wat leek op foute boel. Detoxen gebeurt trouwens onder begeleiding: de soorten sapjes zijn zorgvuldig gekozen en gemaakt door professionals. En ik zit de hele week op mijn luie reet. 

Thuis zelf aan de gang gaan tijdens een normale werkweek lijkt mij lastig. Neem voor een detox de tijd en de ruimte en vraag jezelf vooral af waaróm je er behoefte aan hebt en wat je doelen zijn. 

In één keer zen

De plek in Turkije is al zo rustgevend. Het kleine oord ligt aan een meer, tegen een gigantische berg aan. Er zijn boomhutten rondom het hotel, je slaapt tussen de sinaasappel- en granaatappelbomen, de krekels gaan gezellig tekeer (dat geeft me altijd een vakantiegevoel) en de zon schijnt er altijd. Als ik daar in mijn eentje arriveer (nou ja, samen met de groep van die week uiteraard), ben ik al op de helft van mijn doel: ontspannen en orde en ruimte in mijn hoofd krijgen. 

Zo ziet de dag eruit

Er is een dagelijks programma waar je aan mee mág doen. ‘Niets hoeft, alles mag’ is zo ongeveer het motto van de week. Wat ik iedereen kan aanraden, is om elke ochtend om zeven uur in je badjas naar het zwembad te lopen. Daar vindt de Kneipse Begieting plaats en dat is veel minder eng dan het klinkt. Eigenlijk kun je het ook gewoon koud afdouchen noemen. Met een tuinslang met ijskoud water word je langzaam natgespoten, been voor been, arm voor arm. Dat is in het begin even bibberen, maar wel ongelooflijk lekker wakker worden. Dan heb je elke dag de keuze om te sporten: joggen, aquajoggen, bodyshape, lange wandelingen en yoga. Er zijn uitstapjes naar het strand, er zijn modderbaden, er is een heerlijke hamam en je kunt naar de markt. Zelf klim ik regelmatig ‘s ochtends in een boomhut met een boek en kom er een halve dag niet uit, ook weleens lekker rustig. Er loopt trouwens een uitstekende sportmasseur rond die je volledig dubbelvouwt en alle gestreste schoudertjes weer soepel maakt. Kortom, genoeg te doen. Ach, nu vergeet ik de darmspoeling helemaal. Er wordt je goed uitgelegd hoe die in zijn werk gaat en waarom je het wel of niet zou kunnen overwegen.

Detoxen in Turkije
Het Zest For Life hotel

Sporten en niet eten?

Tijdens het detoxen beweeg je elke dag terwijl je inderdaad vrij weinig tot je neemt, laten we eerlijk zijn. Nu heb je (als het goed is) geen werk aan je kop, geen zakelijke afspraken, geen kinderen die je van school moet halen, de zon schijnt volop en je slaapt minstens negen uur per nacht. Dan heeft je lichaam zeker energie (over) voor een twee uur durende, prachtige bergwandeling. 

Je krijgt vier sappen op een dag en voor wie dat wil kan het sap in de avond verruild worden voor een soep. Dat doe ik, want soep heeft meer substantie. Wie echt meer nodig heeft, krijgt wat vast voedsel. Het is namelijk geen strafkamp waar het verboden is om te eten. Je kiest hier zelf voor detoxen natuurlijk, van niemand anders moet jij een week zo’n regime volgen. 

Schop onder je kont

Ik kom er altijd als herboren vandaan. Kleurtje op mijn gezicht, een helder hoofd en barstensvol nieuwe plannen. Ik heb tijd gehad om eens wat random gedachten op papier te zetten of gewoon ongestoord (en zonder schuldgevoel) een uur domme filmpjes op YouTube te kijken, een boek uit te lezen en nieuwe plannen te maken. En het leuke is: als ik thuis rustig weer wat vast voedsel eet, schiet mijn energielevel omhoog: BRANDSTOF! Ik slaap nog steeds elke nacht als een roos en word elke ochtend om half zeven uitgeslapen wakker. Uiteraard zit de grootste uitdaging in de weken erna. Goed voor jezelf blijven zorgen, proberen niet meteen die to-do lijst oneindig te maken. Eet genoeg groente, las me-time in, gebruik soms de nee-spier en lees nóg een boek. Houd dat stressleveltje in de gaten!

Zo’n week detoxen in Turkije geeft mij een fijn steuntje in de rug om gezond te eten. Of een schop onder mijn kont, beter gezegd. 

Een reis boek je op Zestforlife.nl.

Een week duurt altijd van dinsdag tot dinsdag. De vlucht en transfer naar het hotel zitten inbegrepen in de prijs, net als alle uitstapjes. Alleen de behandelingen zijn op eigen kosten en die reken je op locatie af. Je boekt een eigen kamertje en die is fris, wit, bevat een heerlijk bed en een apart balkonnetje. Dikke handdoeken, badslippers en een verse badjas liggen voor je klaar.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk