De groene bakplaat
(kook)boeken

In een oven kan vrij weinig misgaan

Ik gebruik ontzettend vaak de oven. Het is snel, je hoeft niet steeds bij je pannetje te blijven staan, het is heel gemakkelijk als je voor meerdere mensen kookt en er kan echt vrij weinig misgaan. Het boek ‘De groene bakplaat’ ligt tegenwoordig altijd op mijn aanrecht.

Stel, je doet allemaal lekkere spulletjes in een braadslee, stopt die in de oven, draait ‘m op zestig graden en gaat naar je werk, dan is het als je thuiskomt hartstikke lekker. Zacht gegaard, wat het dan ook mag zijn. Niet nu meteen morgen uitproberen, want bedenk wel dat je een oven aan hebt staan terwijl je niet thuis bent. Test het eerst een keer uit als je wél thuis bent. Wat ik hier mee wil zeggen: koken hoeft niet ingewikkeld te zijn, vooral niet als je een oven in huis hebt. Als je goed kan omgaan met temperaturen, lekkere producten koopt, een kwaliteitsfles olijfolie in huis hebt, dan ben je al een heel eind.

Het boek ‘De groene bakplaat’ laat zien dat je van iets eenvoudigs een topmaaltijd (met veel groenten!) op tafel kunt zetten. Het grootste werk is meestal alleen het snijden. Bij het ene recept doe je een paar kleine handelingen voordat het in de braadslee gaat en bij het andere kunnen alle ingrediënten rauw de oven in. De foto’s zijn superaantrekkelijk en je leert: er is zoveel meer is dan gegrilde groenten en knapperige aardappeltjes op een bakplaat. Recepten met veel groenten, wat ik al schreef. Je kunt er altijd zelf nog voor kiezen om er een stukje vis of vlees bij te serveren, maar dat is zéker geen moetje.

Meer kookboekentips?

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk