dagboek van een weddingplanner
(kook)boeken

Dagboek van een weddingplanner

Een bruiloft organiseren is een gigantische klus. Of het nou klein is of groot, (gezonde) stress komt altijd wel even opduiken, want het móet de mooiste dag van je leven worden. Krijg je al vlekken in je nek bij die gedachte? Er is hoop in bange dagen en dat is Lotte Groosman. Zij is weddingplanner en draait haar hand niet om voor een over de top super de luxe feest voor tweehonderd man in Italië en ze slaapt ook geen nacht minder als de weersvoorspellingen niet zonnig zijn. Lotte heeft voor alles een oplossingen en zorgt ervoor dat de DAG VAN JE LEVEN soepel verloopt. En nu is er een boek ‘ Dagboek van een weddingplanner ‘, waarin Lotte persoonlijke verhalen en vooral Heel. Veel. Tips deelt  voor een onbezorgde bruiloft. Een boek voor de bruid én de bruidegom. Je leest onder andere over: wat te doen tegen stress, hoe werkt een gastenlijst maken zonder ruzie te krijgen, wanneer is een locatie perfect en hoe weet je zeker dat je niets vergeten bent.

Een sneak peek uit ‘ Dagboek van een weddingplanner ’

Lotte geeft zelf veel tips vanuit haar weddingplannerrol, maar ze verzamelt ook advies van de bruidsparen waarmee ze heeft gewerkt om er zelf van te leren, maar ook zodat alle toekomstige tortelduifjes er iets mee kunnen.

 • Het organiseren van een bruiloft kost veel tijd en moeite, maar vergeet niet te genieten
  Denk flexibel en probeer niet te veel in de toekomst te leven en al met de trouwdag zelf bezig te zijn, maar geniet ook van iedere stap van de voorbereidingen. Voorpret is leuk! Begin er op tijd mee en plan de deadline ruim voor de trouwdatum om alles op tijd en in rust af te tikken en met een lege to-dolijst de trouwdag en de dag ervoor in te gaan, zodat je niet tot het laatste moment nog druk bent met het regelen van kleine dingen en je jezelf onnodig opjaagt. Neem minimaal twee dagen tot een week vrij voor en na de bruiloft.
 • Je locatie is heel belangrijk
  Begin éérst met die zoektocht. Bijna alles wat je erna moet regelen is gerelateerd aan en afhankelijk van de locatie. Zoek niet verder voor andere locaties als jullie zelf een mooie tuin hebben of iemand kennen met een mooie tuin. En als jullie in het buitenland willen trouwen, houd er dan rekening mee dat de organisatie soms wat meer tijd en aandacht vergt, met name als de locatie-eigenaren weinig tot geen Engels spreken.
 • Verdeel de taken met je partner
  Het is belangrijk om je beiden betrokken en zinvol voelen. Wees niet bang om jezelf te zijn en negeer nooit je eigen keuzes om iemand anders te pleasen, want het is jullie dag.
 • Houd het klein
  Soms geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd, maar het is heel speciaal om de trouwdag klein te houden en de dag alleen te delen met de mensen die heel dicht bij je staan. Zorg ervoor dat je de keuzes voor de gastenlijst zo snel mogelijk definitief maakt, want het blijven toevoegen, laten afvallen en aanpassen gedurende de voorbereidingen is verwarrend en maakt je onrustig.

Foto: Lotte Groosman

 • Zijn kinderen welkom?
  Zorg voor een goede oppas. Iemand die met hen kan spelen en ook met hen naar een aparte ruimte kan gaan zonder het programma te verstoren.
 • Wees niet bang voor regen
  Over het weer heb je geen controle. Check het weer niet te veel, want het neemt je gedachten over, je kunt aan niets anders meer denken, maar er iets aan doen kun je ook niet. Het is stressvol, maar achteraf weet je dat het je dag niet kan verpesten. Soms blijkt je grootste nachtmerrie je grootste vriend te zijn en zorgt bijvoorbeeld juist de regen ervoor dat jullie de informele, ontspannen en warme sfeer bereiken die jullie voor ogen hadden.
 • Houd er rekening mee dat je altijd meer betaalt dan dat je hebt begroot
  Voeg daarom een post ‘onvoorzien’ toe.
 • No phones allowed
  Dat geeft iedereen de kans met elkaar meer van het moment te genieten.
 • ‘Rehab’-periode na de bruiloft
  Het is zo veel meer dan zomaar een feestje geven. En dan, als jullie trouwdag voorbij is, volgt de after-wedding-dip. Ook al denk je dat je erop voorbereid bent, je bent het niet, want de immense impact die de dag heeft is niet te beschrijven.

Krijg je het toch nog een beetje Spaans benauwd van al deze tips en denk je nu: waar moet ik in godsnaam beginnen? Dan heeft Lotte maar één pepzin en dat is: ‘Het komt goed. Alles komt goed.’

‘ Dagboek van een weddingplanner ’ ligt sinds 16 september in de winkel.

dagboek van een weddingplanner

Iets moois ónder je trouwjurk? Lees hier over duurzame lingerie.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk