Lig er al een tijdje heel zielig alleen een courgette in je groentenlade? Niet weggooien! Gebruik die voor in een curry, pastasaus óf maak er een lekker courgettebrood van. Eens iets anders dan een sneetje casino bruin.
Dit heb je nodig
- 2 courgettes (ca. 600 gram)
- 100 g ongezouten noten (ik heb ongezouten notenmix gebruikt, maar hazelnoten/amandelen/walnoten/watdanook kan ook)
- 100 g zonnebloempitten
- 50 g lijnzaad
- 3 eieren
- 250 ml amandelmelk
- 200 g volkorenmeel
- 100 g tarwebloem
- 1 zakje bakpoeder (16 g)
- zout
Zo maak je het courgettebrood
Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de courgette in de foodprocessor, doe in een theedoek en knijp er zo veel mogelijk vocht uit. Hak de noten grof met de hand. Meng de rest van de ingrediënten in de kom en spatel de courgette en noten er met de hand doorheen.
Stort het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm. Bak het brood circa 60 tot 90 minuten of tot een satéprikker drog uit het brood komt nadat je hem erin steekt. Door de courgette kan de prikker nog een beetje vochtig blijven, maar er mag in ieder geval geen rauw beslag meer aan de prikker zitten.
De garingstijd is afhankelijk van de grootte van jouw cake- of broodvorm, het kan dus iets langer duren. Is het brood nog vloeibaar maar ben je bang dat de bovenkant te donker wordt? Dek het brood dan af met aluminiumfolie tot hij gaar is. Laat helemaal afkoelen voordat je er plakken van snijdt.
#tipvanjet
Je kunt het courgettebrood invriezen in plakken en dan in de broodrooster oppiepen. Ik beleg altijd een plakje met roomboter en kaas.
Heel 2021 maak ik voor Kenwood elke maand een bakrecept, want bakken vind ik nou echt een lekker werkje. Van brood, tot gigantische taart en een groene frittata. Kijk voor meer bakrecepten op betterbaking.nl
Heb je deze kaaskoekjes al gemaakt?