concentratie-apps
Lijf & Geest

Concentratie-apps om je werk af te krijgen

Als ik achter mijn computer zit (wat nogal vaak voorkomt), ben ontiegelijk snel afgeleid, dat slaat echt helemaal nergens op. Er hoeft maar een vogel te fluiten en ik sta weer een halfuur uit het raam te staren. Of als ik op weg ben naar de wc en weer iets geinigs tegenkom (de ijskast of de voorraadkast), dan ben ik opeens weer een uur verder met totaal niks doen. Als ik écht écht iets moet afkrijgen omdat de deadline nadert, dan heb ik één ding nodig en dat zijn de concentratie-apps.

  • Forest App

Deze app speelt een leuk spelletje met je en als je een beetje fanatiek bent, zorgt het ervoor dat je heel lang niet op je telefoon zit. Het zit namelijk zo: deze app plant een zaadje voor je, waardoor er een boom gaat groeien op het scherm. Eerst is het een klein plantje, daarna wordt-ie steeds groter en groter. Er is zelfs ruimte voor meer dan één boom. Op het moment dat je de app sluit is je boom hartstikke dood en kun je weer opnieuw beginnen, wat betekent dat je niets anders kunt doen dan die app open te laten staan, je telefoon weg te leggen en aan de bak te gaan. Hoe meer boompies, hoe meer werk je zelf verricht.

  • Be Focused

Uit onderzoek blijkt dat je eigenlijk (maar) 25 minuten écht gefocust kan werken achter je computer. Dat geeft deze app ook aan: 25 minuten werken, dan hoor je een pingeltje en neem je 5 minuten rust (rondje lopen, op je telefoon klooien, iets te drinken pakken) en daarna krijg je weer een seintje dat het tijd is om 25 minuten te focussen en ga zo maar door. Supersimpel, superhandig.

  • SelfControl

Deze heb ik al jaren geïnstalleerd op mijn laptop. ‘SelfControl’, het icoontje met een doodshoofd. Daarmee schakel ik de internetsites uit (zoals Facebook, Funda, Gmail, YouTube en Net-A-Porter), waar ik uren onnozel op kan dwalen. Afleiding dus. Als je tóch per ongeluk even naar ‘een verboden’ website gaat, dan krijg je: ‘PAGINA NIET GEVONDEN’. SelfControl toch iets eerder beëindigen dan ingesteld is absoluut onmogelijk. Dit programmaatje kun je gratis op je computer (en ook telefoon) downloaden en het heeft mij echt in veel situaties gered.

Concentratie-apps geïnstalleerd, maar toch even pauze? Lees dit interview met de makers van de Monica Geuze fanpodcast.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk