Citroen cake
Recepten

Citroencake

Diehard healthfoodies (mensen die extreem geïnteresseerd zijn in gezond voedsel en er vaak hun werk van hebben gemaakt) zeggen dat je van elk gerecht een gezonde variant kunt maken. Daar kan ik me tot op zekere hoogte wel in vinden. Je kunt room vaak vervangen door kwark, en een goed gevulde omelet hoeft niet altijd op brood. Maar toen ik laatst een citroen cake wilde maken, ging het mis. Ik zou van mijn geloof afstappen als ik niet eerst zou uitvogelen of je er een kunt bakken die je zorgeloos achter elkaar kunt opeten.

Voor inspiratie struinde ik het internet af. Dan kom je al vrij snel in de glutenvrije-suikerloze-zonderzuivel-taartenhoek. Klinkt nou niet per se dat je denkt: yummy, maar ik ben altijd te paaien voor een extreem gezond dessert. Ik maakte twee exemplaren, want ik kreeg vriendinnen te eten en die konden dan mooi testpanel zijn. De eerste taart had een bodem van kokosmeel, kokosolie en eieren. De andere maakte ik met speltmeel, kokosolie, eieren en honing. Allemaal volgens recepten van drukbezochte sites met smaakvolle foto’s. Je voelt ’m al aankomen: dit was echt, absoluut, zeker weten, niet lekker. Ik begrijp nu wel waarom je daar niet dik van kunt worden, want je hebt na één hap al genoeg. Weg ermee zelfs!

De kokos was te overheersend, de bodem was sowieso te brokkelig en de honing maakte de taart niet zoet genoeg. Ik had het kunnen weten. Wat ontbrak er? Suiker, bloem en roomboter. Ik had er de pest in, dus dook ik meteen de volgende dag weer de keuken in en maakte ik een verrukkelijke citroenzake volgens originele receptuur. Ik stap niet van mijn healthy girl- imago af, want ik geloof echt dat je veel gerechten minder vet en zoet kunt maken zonder dat ze minder lekker zijn. Maar sommige klassiekers moet je laten zoals ze horen. Dan neem je gewoon maar één stukje – even flink zijn.

Dit heb je nodig 
Voor 1 cake

Voor de cake:
115 gram
zachte roomboter
115 gram suiker
180 gram amandelmeel
125 gram zelfrijzend bakmeel
4 eieren
2 citroenen, de geraspte schil en het sap
poedersuiker
snuf zout

Voor de siroop:
100 gram suiker
90 ml citroensap (ongeveer 2½ citroen)

Zo maak je de citroencake

Verwarm de oven voor op 190 ºC. vet een springvorm in met boter en leg bakpapier op de bodem. Meng boter en suiker tot een luchtige, gladde massa. (Ik gebruik er een keukenmachine voor.) Draai er dan één voor één de eieren door. Doe het beslag over in een kom. Vouw er met een spatel het amandelmeel, de gezeefde bloem, het zout, de citroenschil en het sap door. Vouwen, níet roeren, want het beslag moet luchtig blijven.

Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake 40 minuten. maak intussen de siroop. verhit het citroensap met de suiker in een pannetje tot de suiker is opgelost. Haal de cake uit de oven, laat 10 minuten rusten en haal ’m dan uit de vorm. Leg de cake op een groot bord en prik er met een satéprikker veel gaatjes in tot op de bodem. Giet de siroop erover. Langzaam, zodat het vocht de kleine gaatjes goed vult en in het gebak kan trekken. Maak de citroen cake extra feestelijk door er gezeefde poedersuiker over te strooien.


Heb je na deze klassieke citroen cake zin om een gezonde snack te maken? Dan kun je deze raw chocoladetaart proberen.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk