bruine kroeg
Amsterdam

Bruine kroegen om te daten

Een goede bruine kroeg voor een date heeft een paar voorwaarden: het is er geen lege boel, er is juist genoeg te kijken (levert vaak ook leuke gespreksstof op), de wijn is er lekker of er zijn geinige speciaalbiertjes, je kunt een beetje samen wegduiken in een zithoek en eventueel een spelletje uit de kast pakken.

Café Brecht

Heeft alle ingrediënten voor een goede date: gezellig vintage meubilair, lekkere wegzakfauteuils (let op met korte rokjes) en een groot scala aan spelletjes. Deze Berlijnse woonkamer doet aan ‘tijdloze romantiek’,  zoals ze dat zelf zo mooi omschrijven, en is iedere dag open van 11:00 tot 1:00 uur. Ze hebben er Italiaanse koffie en Duits bier, maar ook gewoon goede glazen wijn. Tip: zorg ervoor dat je er een beetje vroeg bent op de avond, want onze ervaring leert dat je wel je plekje moet bemachtigen.

bruine kroeg

Café de Pieper

Dit café bestaat al sinds 1665 en nu, ruim 250 jaar later, zit je hier nog steeds achter glas-in-lood met een speciaalbiertje. Een echte bruine kroeg kun je het wel noemen. Het personeel is er supervriendelijk en de typen gasten lopen erg uiteen: van rasechte Amsterdamse stamgasten tot borrelende collega’s. Tip: schrijf je in voor de pubquiz die hier regelmatig georganiseerd wordt.
Prinsengracht 424

bruine kroeg

De Ruyschkamer

Ondanks de niet-ideale locatie (aan de weg, smalle stoep, weggestopt) is deze huiskamer in Oost toch echt een van onze favorieten. Je kunt hier kaasfonduen, perfect date-eten. Dopen, draaien, voeren en wie het broodje in de kaas laat vallen moet betalen, dat werk.

In de zomer kun je buiten chillen op een ieniemini terras, maar met minder weer kruip je binnen lekker weg in een donker hoekie. Gevaarlijk voor je portemonnee en je wordt er snel teut van maar wel geinig: je speciaalbier trek je hier zelf uit de koelkast die naast de bar staat. Ruyschstraat 34-H

bruine kroeg

Eetcafé de Fles

Als wij niet van het bestaan af hadden geweten waren wij hier zonder pardon voorbij gefietst. De ingang zit een beetje verborgen op rechts en het voelt alsof je door een raam klimt. Ha, het avontuur is begonnen! Eenmaal binnen in dit knusse bruine keldercafé kun je boven zitten of de steile trap naar beneden nemen waar je aan de bar een lekkere cocktail bestelt. Ook hier een goed terras, maar binnen vind je mee zwoele afgezonderde plekjes. Prinsengracht 955

Lees hier ook: de stad uit in de stad.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk