bijzondere lunchplekken
Amsterdam

9 X bijzondere lunchplekken

Nederland luncht eigenlijk vooral met een boterham met pindakaas. Niks mis mee, er gaat thuis een pot pindakaas per week er doorheen, maar kijk eens naar de Fransen. Die gaan vaak genoeg even de deur uit voor een lunch, zelfs met een petit glaasje Chablis terwijl ze daarna gewoon weer aan het werk gaan. Vraag me niet hoe, maar het idee is heerlijk. In Amsterdam zijn genoeg geweldige bijzondere lunchplekken waar je heel goed uitgebreid en goed kunt eten met meer dan een tosti kaas (niks mis mee). Nu nog die broodtrommel thuislaten en je werkgever lief aankijken. Óf je bewaart deze adressen voor het weekend.Oriental City

Op de eerste verdieping, tafeltje aan het raam, uitkijkend over de gracht, eet je de lekkerste Chinese hapjes. Van de uitgebreide dim sum kaart is het makkelijk kiezen, want overal staat een foto bij. Kruis maar aan wat je wilt bestellen: met garnalenpasta gevulde groente, gestoomde dumplings, stukjes eend in rijstemeelvellen. Een lekker potje Jasmijnthee erbij en je zeilt zo de middag in.

Dignita Hoftuin

Een verborgen plek waar je rust vindt in een hoftuin midden in de stad. Hurk ergens neer onder boom met eigen koek en zopie (dat mag!) of kies een tafel bij Dignita Hoftuin, in de hoek van de tuin. Je kunt er heel goede eieren en pancakes eten en salades waar gewoon echt veel groenten in zitten. De bloemen en kruiden komen regelrecht uit de moestuin. 
Nieuwe Herengracht 18a, https://eatwelldogood.nl

The Lobby 

Je loopt er niet zomaar langs, want het zit in een klein straatje achter De Dam. Als je hier binnenkomt voel je meteen: hé, het is hier gezellig! In de winter is het er supercosy met veel kaarslicht en in de zomer is er een goed terras. Ik vind dit ook een goede zaak voor als je tussen de middag iets te vieren hebt. Klassieke garnalenkroketjes en Caesarsalade zijn altijd goed en een flammkuchen (delen) is ook een aanrader.
Nes 9 of Frizeaustraat 11, https://thelobby.nl/nl

Restaurant Watergang

Midden in het centrum zit dit schattige en knusse restaurant, wat ook héél erg leuk is om ’s avonds (romantisch) te eten, maar een geheime tip is voor een uitgebreide lunch. Neem er de tijd en erna vooral niks meer plannen. Het is zo’n goed restaurant dat het mij verbaast dat ze geen ster hebben. Ik zou wel reserveren voor de zekerheid.
Weteringsstraat 41, https://restaurantwatergang.nl/

Kessens 

Hier heb ik heel even gewerkt. Het is een fantastische lunchzaak waar Parijs, Stockholm en New York elkaar ontmoeten; de drie beste werelden, als je het mij vraagt. Op de kaart staat de perfecte avocado toast met een zachtgekookt eitje, Zweedse kaneelbroodjes, steak sandwich en salade Niçoise. De bediening loopt in Bretonse streepjes.

En als je om elf uur ‘s ochtends uur een glaasje bubbels, Mimosa, een Bellini of een Bloody Mary bestelt, word je allesbehalve raar aangekeken. Mijn leven liet deze horecabaan voor nu helaas niet toe (het werd te veel), maar het is absoluut één van de beste lunchzaken van de stad. 
Rozengracht 24, https://www.kessensamsterdam.nl

Buffet van Odette

Een van de beste spots op de Amsterdamse grachten. Ik vind het de beste Franse bistro in Amsterdam. Geen boterhammen, maar gewoon ‘echt’ Frans eten. Vergeet sowieso niet een oeuf met ansjovismayo te bestellen, je weet niet wat je proeft, zo simpel en lekker. Ik zou hier lekker alles delen. Aas op een tafeltje buiten onder het luifeltje.
Prinsengracht 598, https://buffet-amsterdam.nl

De Vergulden Eenhoorn

Dit is een geheime plek in de stad waar je niet meer voelt dat je in de stad zit. Het is een kleine boerderij met veel gras (speelruimte voor kinderen!) en een overdekte plek om te eten. Binnen lijkt het een grote schuur omgebouwd tot (zo mooi) tot een soort trouwlocatie met een open haard en overal kaarslicht. Je hebt er heel goede wijnen per glas en heerlijk dik belegde boterhammen en salades. 
Ringdijk 58, https://verguldeneenhoorn.nl

De Waterkant

Midden in het centrum zit dit schattige en knusse restaurant, wat ook héél erg leuk is om ’s avonds (romantisch) te eten, maar een geheime tip is voor een uitgebreide lunch. Neem er de tijd en erna vooral niks meer plannen. Het is zo’n goed restaurant dat het mij verbaast dat ze geen ster hebben. Ik zou wel reserveren voor de zekerheid.
Marnixstraat 246, https://www.waterkantamsterdam.nl/nl/

Café-Restaurant Amsterdam

Ik ben hier zeer bevooroordeeld over, want ook hier heb ik gewerkt. Lang! Wel zeven jaar. Café-Restaurant Amsterdam is groot, hoog en ruim; er staan wel meer dan tweehonderd tafels, maar het is vooral het allerleukste restaurant van de stad en het verandert nooit. De kaart ook niet. Nou ja, ze hebben in het afgelopen jaar wel avocado toast toegevoegd – ze konden niet achterblijven, ben ik bang. Het is heel geschikt als je met een groep wilt lunchen, maar ook met z’n tweeën kun je er intiem zitten.
Watertorenplein 6, https://cradam.nl

Oriental City Amsterdam

Op de eerste verdieping, aan een tafeltje aan het raam, uitkijkend over de gracht eet je de lekkerste Chinese hapjes. Van de uitgebreide dim sum-kaart is het makkelijk kiezen, want overal staat een foto bij. Kruis maar aan wat je wilt bestellen: met garnalenpasta gevulde groenten, gestoomde dumplings, stukjes eend in rijstmeelvellen… Een lekker potje jasmijnthee erbij en je zeilt zo de middag in.
Oudezijds Voorburgwal 177-179, http://www.oriental-city.com

Dit waren de bijzondere lunchplekken, maar je kunt natuurlijk ook zin hebben in Takeaway, lees hier.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk