een weekend in Florence
Italië

Een weekend in Florence

Noem eens een Italiaanse stad die níet leuk is, zie je, die zijn er vrijwel niet. Maar heb je weleens gedacht aan een weekend eten en struinen in Florence? De hoofdstad van Toscane kan heel druk zijn in de zomer, maar is een ideale vliegbestemming voor het voor- of najaar. Sowieso alvast een tip: boven de rivier de Arno (die door de stad loopt) is het druk en toeristisch. De locals komen liever aan de zuidkant, waar je de betere spots vindt. Hoe dan ook: struin langs de bruggen, door de smalle straatjes in de binnenstad en eet je een weg door de stad.

Dag 1

9.00 Italianen ontbijten niet.
Dat wil zeggen: ’s ochtends vroeg drinken ze een kop koffie, staand aan de bar van verschillende cafés. Eventueel bestel je hier een cornetto bij – een soort croissant met roomvulling, niet het ijsje. 

12.00 Je kunt een broodje halen bij het beroemde Vinaio, maar dan moet je wel uren in de rij staan. Een minstens net zo lekker broodje haal je bij Vinarno. Vooral de panini met stracciatella (de kaas, niet het ijs) en porcetta is fantastisch. De eigenaar is altijd in voor een praatje en laat je met een beetje geluk ook gelijk wat wijnen proeven uit zijn bijbehorende wijnbar. 

15.00 Wie even wat rust wil, kan terecht bij de Boboli-tuinen.
Met mooi weer zit iedereen hier in het gras terwijl je ondertussen een prachtig uitzicht hebt op de stad. 

17.00  Tijd voor het leukste aan de Italiaanse foodcultuur: de aperitivo. Dat kun je vrijwel overal doen. Bijvoorbeeld bij Enoteca Fuori Porta (hier komt volgens sommigen de Negroni vandaan, dus je weet wat je te doen staat). Maar nog leuker is een aperitivo streetfoodtour. Zo hop je van de ene bar naar de andere en kun je meteen even testen waar ze de beste barsnacks serveren.

Florence

20.00 Echt chic is het weliswaar niet en je moet ook even niet nadenken over de calorieën (die loop je er morgen wel weer af), maar ga eten bij Osteria Santo Spirito op het gelijknamige plein. Hier eet je de allerlekkerste vier-kazen-truffel-gnocchi. Behoeft enkel nog een goed glas wijn en fijn gezelschap. 

23.00 Voor een beetje vermaak hoef je gelukkig nooit echt ver in Italië; je hoeft in dit geval zelfs de straat niet uit. Op het Piazza Santa Spirito is het altijd druk, zelfs als het buiten nog wat frisser is. Mensen staan hier altijd te borrelen op straat en in de zomer kun je tot diep in de nacht met de locals buiten op het kerkpleintje zitten.  Drink Moretti uit een flesje terwijl je eventueel nog een pizza deelt van Gusta Pizza, of drink een cocktail bij Volume – door de Italianen aandoenlijk uitgesproken als ‘voo-luu-mee’.

Dag 2 in florence

9.00.Haal een broodje en koffie to go bij S.Forno. Het brood in Toscane is niet altijd even lekker (want vaak zoutloos en saai), maar hier hebben ze het gelukkig wél begrepen. Hun website is ook al zo lollig.

11.00 Hoewel Florence niet per se een moderne stad is, vergeet je dat bij Menagere gelijk. Deze concept store slash restaurant zou niet misstaan in Amsterdam. Een fijne plek voor koffie en iets lekkers, maar je kunt hier in principe de hele dag terecht. 

13.00 Florence heeft natuurlijk een enorme hoeveelheid musea en bezienswaardigheden, maar sla hoe dan ook een bezoek aan de Duomo niet over. Voor twintig euro koop je een ticket waarmee je zowel de grote Duomo in kan als op de toren mag en zelfs naar het bijbehorende museum kunt. 

15.00 Wandel langs de Arno en haal een ijsje bij La Carraia. Of om specifiek te zijn: kies het pistache-ijs met wittechocoladesaus. Je bent voor eeuwig verpest. 

Florence

20.00 Er is natuurlijk een oneindig aanbod aan goede restaurants, maar deze wilden we je niet onthouden. Het is hier niet bepaald chic of Instagram-waardig, maar bij Trattoria Sabatino komen eigenlijk alleen locals, je eet er aan grote tafels met Italiaanse families en het eten is simpel. Een halve liter wijn kost vijf euro en houd altijd ruimte voor de huisgemaakte desserts van nonna, die zelf, ondanks het feit dat ze zeker tachtig is, nog vrolijk in de bediening loopt.

Toch zin in iets meer aankleding en spannender eten, maar nog wel lokaal? Ga naar Il Santo BevitoreTrattoria Sant’Agostino of Buca dell’Orafo. En wil je écht even alles uit de kast, ga dan naar Gucci Osteria.

02.00 Honger? Florence heeft het concept midnight snacken heel goed begrepen. Er zijn namelijk zogenaamde secret bakeries. Je moet even weten waar het is – hint: volg de geuren en groepjes Italianen die zich in een verder lege steeg verzamelen (op eigen risico), maar dan heb je ook wat. De nachtbakkers verkopen voor een euro of twee pizzapunten en zoete broodjes vanuit de achterkant van de zaak.

Nog meer Italië? Lees over hier over Puglia.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk