tafelkleden
In huis

Adressen waar je de mooiste tafelkleden op de kop tikt

Ik denk dat het komt door mijn oma dat ik zo van tafelkleden houd. Als ik bij haar op bezoek kom maakt het niet uit of ik nou alleen een uitgesneden grapefruit voorgeschoteld krijg of een uitgebreide lunch, er ligt altijd een kleedje op tafel. Strak gestreken wit met kant of een donkerblauw placemat van geweven linnen met een licht randje. Hetzelfde gebeurt als ik bij mijn ouders in de Achterhoek eet: daar zwiept mijn moeder eerst een geblokt of gestreept kleed op tafel voordat de borden worden gedekt. Tafelkleden maken het eten extra speciaal en dat is precies wat mijn oma en moeder mij hebben geleerd. Besteed aan elk eetmoment aandacht.

  • De Linnen Heren

Voor echt goed wit damast (mooiste weeftechniek, figuurtjes geweven op linnen met dezelfde kleur), maar hier koop je ook absoluut de mooiste geblokte tafelkleden in rood-wit of blauw-wit. Ze verkopen ook (van echt linnen!) theedoeken, hotelbeddengoed en lekkere zachte handdoeken. 
Herenstraat 21 Amsterdam

  • De Boerenbonthal

Een zaak op de Albert Cuyp Markt in Amsterdam met honderden grote rollen stof. Daar knip je een stuk stof af op maat (ook handig als je niet een standaard maar een ronde tafel hebt). Even omzomen en klaar. 

  • Veiling Botterweg

Houd deze website in de gaten, want hier kunnen nog wel eens heel mooie damast tafelkleden te koop zijn. 

tafelkleden
Thuis in de Achterhoek
  • Kringloopwinkel

Die heeft vaak heel geinige ouderwetse kleedjes. Even goed wassen en het is vaak weer als nieuw. Juist van die oubollige exemplaren zijn leuk, vooral in combinatie met een modern servies.

  • Antiek 58 

Hier kun je heel mooi servies, glazen, potten en kandelaars vinden. Ze hebben ook geweldig mooi linnen. Het heeft wel zijn prijs, maar goed, het is dan ook echt antiek en je bent waarschijnlijk een van de weinigen die het heeft. 
Bloemgracht 58 Amsterdam

  • Textiel museum

Naast een heel mooi museum, vind je in de winkel hele kleurrijke stoffen en vrolijke theedoeken. Elke nieuwe collectie linnen is altijd in samenwerking met een topontwerper. Kunst op je tafel.
Goirkestraat 96, Tilburg

  • Anna + Nina

Bij deze winkel kun je je hele tafel dekken: van servetringen tot kaarsenstandaards en schaaltjes. Ze hebben ook een stapeltje tafelkleden. Een heel funky katoenen kleedmet verschillende illustraties voor €59,95.
Gerard Doustraat 94 Amsterdam

  • Grootouders

Spreekt voor zich. Vraag eens of je in de kast mag komen kijken voor een leuk linnengoedje. 

Meer lezen? Lees hier hoe je een bord mooi opmaakt.

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk