aan de bar
Amsterdam

7X eten aan de bar

Het heeft iets: met z’n tweeën in een restaurant eten aan de bar. Let op, wel echt met zijn tweeën. Met meerdere mensen vind ik het weer ingewikkeld, want dan kun je elkaar net niet allemaal goed zien en verstaan. Ik kom eigenlijk altijd aan de bar terecht als ik niet heb gereserveerd. ‘We hebben geen plek in het restaurant, maar wel nog aan de bar,’ is het dan. Ik denk dan: niets liever.
Ik geef je zeven goede spots in Amsterdam.

Café De Klepel

Een reservering is hier nodig, ook voor aan de bar, want het is een klein zaakje dat vaak vol zit. Je eet wat de pot schaft (er is keuze voor vega en uiteraard ruimte voor andere dieetwensen). De bediening bestaat uit echte sommeliers, dus je zit met je neus op de goede wijnen en op links lonken er heerlijke kazen.
Café de Klepel, Prinsenstraat 22

Fa. Pekelhaaring

Ik durf bijna te zeggen: de beste keuken van de stad. Je eet er vooral Italiaans, maar het is ook weer niet per se een Italiaans restaurant. Je zit aan een gezellige lange bar (er kunnen drie andere stelletjes aan zitten), aan de tap en bij de wijn en je kijkt zo de open keuken in. Pastadeeg wordt elke dag vers gekneed.
Fa. Pekelharing, Van Woustraat 127

Entrepot

Hier denk je: we doen één glas wijn en één gerechtje, maar vervolgens zit je er de hele avond aan de bar omdat het er zo gezellig is. Ze serveren er veel groenten en als er een gerecht met paddenstoelen op de kaart staat: bestel dat sowieso.
Entrepot, Entrepotdok 7-8

Café De Prins

Het moet dan wel echt je geluksdag zijn, want er staan twee krukjes aan de bar bij het raam, dus het kan zijn dat die bezet zijn, maar toch: probeer het! Hier eet je echt heel goede kaasfondue. Het is een echt Amsterdams café met ook een cafémenu.
Café de Prins, Prinsengracht 124

De Gouden Reael

Hier zit je létterlijk op de vingers van de chefs te kijken, dus je hoort ook gevloek en getier (dat gebeurt in een keuken), maar wel allemaal in het Frans (toen ik er zat was dat toch echt de voertaal). Je ziet hoe elk bordje met precisie wordt opgemaakt en aan de andere kant wordt het brood gesneden en de wijn ingeschonken. Een echte chefs table, aan een klein barretje, dat wel. De kaart is ook uitsluitend Frans en ik adviseer: bestel per keer één gerecht met twee keer bestek. 
De gouden Reael, Zandhoek 14

Bar Bachrach

Deze plek zit pal naast restaurant Wilde Zwijnen. Ook absoluut een restauranttip, maar hier zit je heerlijk met z’n tweeën op hoge krukken. Tenminste, als je erom vraagt, want er zijn ook lage tafels. De gerechten op de kaart worden gemaakt om te delen en je eet er vooral Midden-Oosters. Ik moet er soms een beetje aan Ottolenghi denken en dat vind ik goed nieuws. Ieder bordje is echt een kunstwerk, er is knus licht en echt goede wijnen. Een plek om lang aan de bar te blijven zitten. 
Bar Bachrach, Javaplein 25

Café Parlotte

Het is er vaak druk, dus je moet geluk hebben aan de bar, maar als dat zo is: bestel de schelpjes. 
Café Parlotte, Westerstraat 182

Lees hier over de mooiste bloemenwinkels van Amsterdam

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk