Lijf & Geest

10 X slaaptips

Haaa, wie houdt er niet van: goed slapen en uitgerust wakker worden? Ik! Ik geef je, in samenwerking met Beter Bed, slaaptips hoe je dat voor elkaar kan krijgen. En ik zeg je nu alvast: een goede voorbereiding is het halve werk.

  • Maak je bed op! Kleine moeite, heel groot effect. In de haast wil ik het in de ochtend nog wel eens vergeten, toch schud ik dan nog even mijn dekbed en de kussens op net voordat ik naar bed ga. Een gespreid bedje nodigt uit om lekker in te gaan slapen.
  • Drink thee, en dan vooral lekkere rustgevende thee zoal kamille- of verveinethee. Ik neem vaak een kop mee ín bed.
  • Zorg voor een donkere kamer. Als ik samen met zijn zoon Frenkie ergens anders slaap? dan heb ik altijd een rol vuilniszakken mee. Klinkt overdreven, maar ik wil ook echt voor hem dat het pikkedonker is. Goede en dichte gordijnen zorgen ervoor dat je melatonine aanmaakt en dat is het hormoon waardoor je slaperig wordt. Belangrijk dus.
  • Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed en te gaan en weer op te staan. Zorg voor een ritme.
  • Doe een klein raampie of een ventilatieluikje open. Frisse lucht is gezond.
  • Maak slaap belangrijker. Veel belangrijker dan nog even dat klusje doen. Maak het prioriteit.
  • Wees overdag actief. Beweeg. Goed bewegen overdag zorgt voor een betere nachtrust.
  • Lees een boek. En dat zou ik zelf ook eens even heel groot op een briefje moeten schrijven als herinnering. Het is zo veel makkelijker om naar mijn telefoon te grijpen en zinloos te scrollen. Daar val ik niet snel van in slaap, sterker nog, het zijn eerder veel te veel prikkels. 
  • Ga met veel zin naar je werk.
  • Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Beter Bed, je wordt lekker gemaakt met heel veel weetjes, feiten en slaaptips. Ik verzeker je: je bent zo in dromenland.

Grappig weetje: 22.00 uur naar bed en om 6.00 uur op is het ideale slaapritme om optimaal te functioneren. Voor die eerste teken ik, maar die wekker… 

Lees hier mijn favorieten kinderboeken om voor te lezen.

foto is gemaakt door: Dana van Leeuwen

Geschreven door: Jet van Nieuwkerk